Tencere yemeği obeziteyi önlüyor – SAĞLIK
Saksı yemeği obeziteyi önlerŞehir yaşamının yoğunluğu ve koşuşturması içerisinde bazen öğünler atlanabiliyor, bazen de kaybedecek vakit olmadığından gün hazır yemeklerle geçirilebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Tuba Örnek, son yapılan araştırmalara göre ev dışında hazır gıda tüketiminin Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Amerika’da da arttığını belirterek, şöyle konuştu: “Mutfak kültürümüzün önemli bir parçası olan ocak yemekleri, birçok açıdan hazır yemeklerden çok daha fazlasıdır.” “Daha sağlıklı bir seçenek. Birçok bilimsel çalışmaya göre ev yapımı yemekler yemek obezite riskini de azaltıyor.” Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Tuba Örnek, son yıllarda yaşam tarzının değişmesi ve hazır gıdalara online siparişlerle hızlı ve kolay ulaşılabilmesi nedeniyle ülkemizde kutulu yemek hazırlama geleneğinin giderek azaldığını vurguladı. Ancak masanın diğer tarafında organik yaşama önem veren, sürdürülebilirlik bilincine sahip insanlar da var ve bunu ileriye taşıyan tüketiciler var, “Bugün pek çok insan tenceredeki yemekleri yeniden keşfediyor” dedi. Güveç yemekleri hazır yemeklerden çok daha sağlıklıdır.Güveçler, ev dışında hazırlanan veya katkı maddeleri içeren hazır yemeklerden çok daha sağlıklı bir seçeneği temsil etmesi nedeniyle önemini koruyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, şunları söyledi: “Çömlek yemekleri; “Çoğunlukla bitkisel yağlarla yapılması, birçok gıda çeşidini bünyesinde barındırabilmesi, sebze ve baklagilli yemeklerin çeşitlendirilmesi, aroma vericilerin kullanılmaması gibi birçok nedenden dolayı hazır yemeklerden ve ev dışında pişirmek çok daha sağlıklı” koruyucu katkı maddelerini geliştiriyor” dedi. Güveç yeniden keşfediliyor Bazı çalışmalara göre tencere yemeklerinin çocukların daha az yağlı yemesine olanak sağladığını, bunun da obezite riskini azalttığını hatırlatan Tuba Örnek, şöyle konuştu: Tüm aileyi aynı sofrada buluşturarak aile bağlarını güçlendirir. Anadolu mutfak kültüründe yüzyıllardır var olan çömlek, artık ülkemizin farklı yörelerine ait binlerce yemeğin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Tencere, binlerce yıl önce insanlığın beslenme biçimini değiştirerek, ateşte pişirilen yemeklerden suda pişirilen yemeklere geçişe olanak tanıdı; “Farklı malzemelerle yapılan çeşitleriyle günümüz mutfaklarının lezzet şenliklerinde başrol oynuyor” dedi. Saksıların içerikleri mevsime ve ihtiyaca göre belirlenebilmektedir.Güveçlerin en önemli temel malzemeleri zeytinyağı, soğan, domates/salça ve havuçtur. Tuba Örnek şöyle açıklıyor: “Sonbahar ve kış döneminde ıspanak, pırasa, kereviz, brokoli, pazı, lahana, karnabahar gibi vitamin, mineral ve lif açısından zengin sebzeleri sık sık tüketmek gerekiyor. Aynı zamanda lif ve protein açısından da zengindir ve kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir içerir; “Barbunya, nohut, mercimek, barbunya fasulyesi, bezelye gibi kuru baklagillerin yaz kış fark etmeksizin haftada ortalama iki kez tüketilmesi çok önemli” tavsiyesini paylaştı. Ayrıca vazonun üretim malzemesine de dikkat etmeniz gerekiyor.Ancak tencerenin tüm bu avantajlarından yararlanabilmek için pişirme sırasında kullanılacak tencere malzemesinin de önemli olduğunu vurgulayan Tuba Örnek, şöyle konuştu: “Paslanmaz çelik, dökme demir, granit ve seramik, tencere seçimi için en iyi alternatifler arasındadır. Sağlıklı yemek.”Teflon veya alüminyum gibi malzemelerden yapılmış ürünlerin kullanımından kaçınmak gerekir” uyarısında bulundu. Sağlıklı bir tarif: Kıymalı karnabahar yemeği Malzemeler: 1 kg karnabahar, 1 soğan, 2 havuç, 250 gr kıyma, 1 yemek kaşığı salça, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı su, tuz, karabiber. Yapılışı: Doğranmış soğan ve havucu zeytinyağında birkaç kez kavurduktan sonra kıymayı ekleyip biraz kavurun. Daha sonra domates salçasını ekleyin. Yıkayıp çiçeklerine ayırdığınız karnabaharları da ekleyerek karışımın tamamına 1 bardak su ve karabiber ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Tuzunu pişirdikten sonra eklerseniz iyottan daha fazla yararlanırsınız. Bu tarifi farklı sebzelere de uygulayabilirsiniz. Karnabahar unu bağırsaklarımızdaki probiyotikler için mükemmel bir besin kaynağıdır. Protein, karbonhidrat ve yağ oranları dengelidir. Vitamin ve mineral bakımından zengin öğünlerinizi yiyin; İsteğe göre pul biber, zerdeçal, limon gibi diğer baharatlarla da zenginleştirebilirsiniz. Dolayısıyla gıdanın antioksidan özelliği artar. Bizim için iyi olan ne?Sağlıklı ve dengeli bir öğün için yemeğinizin yanında 1 dilim kepekli ekmek, yeşil yapraklı sebze salatası, yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–